Американската компания "Шиниър" (Cheniere) е доставчикът на двата вече поръчани танкера с втечнен природен газ за България. Това обяви в неделя пред БНТ енергийният експерт Васко Начев. 

Припомняме, че преди около месец премиерът Кирил Петков, след посещение в САЩ, обяви, че страната ни е закупила два танкера с LNG за около 200 млн. кубически метра газ общо. Те могат да покрият пълното ни потребление за юни, като се очаква доставките да пристигнат на 8 и на 23-ти юни. Цената не е известна, но се предполага, че е възможно тя да е под пазара в момента. Единственото, което така и не разбрахме бе коя е компанията, която се е съгласила на сделката, станала с посредничеството на щатското правителство. 

Всъщност, както потвърждава и Васко Начев, "Шиниър" е и фирмата, с която страната ни има стар дългосрочен договор за доставка на втечнен газ, но той още не е активиран. Би трябвало да влезе в сила при откриването на газовия терминал в Александруполис, в който страната ни има акционерен дял. Договорът обаче е за пренебрежимо малко количество - едва 50 млн. кубически метра. 

Според експерта - предвид ситуацията - договорът ще бъде изтеглен за по-ранно време и ще бъде с увеличени обеми за оставки. Важно е да се има предвид, че двата танкера, които очакваме скоро не са по цени на дългосрочния договор. Не е ясно и дали в тях е включена някаква търговска отстъпка, защото това е търговска тайна. 

Ако обаче договорът с "Шиниър" бъде подновен и променен, България може да спечели в дългосрочен план. Целта е договаряне на доставки по цени на американския "Хенри хъб" - най-ликвидната газова борса в света, където цената започва от 28 долара, много по-ниска от европейските борси. 

"Шиниър" започва своята дейност през 2016 година и към момента - по твърдения на сайта на компанията - е най-големият производител на LNG  САЩ и вторият по големи оператор в света. Газът на компанията се продава на пет континента.

Централата й е в Хюстън, Тексас, а LNG съоръженията й - в Югозападна Луизиана и Южен Тексас. "Шиниър" има офиси в Лондон, Сингапур, Вашингтон, Пекин и Токио.